Darülmuallimin
Darülmuallimin Tatbikat Okulunun Uygulama Sınıfı
Münakaşa Salonu
Darülmuallimin Sınav Takvimi (1906-1907)
Hikmethane-(Fizik Lab.)
Kimyahane
Müze'nin Bir Kısmı
Modern eğitim kurumları değişimin ve dönüşümün aktörleri olarak günümüz Türkiye’sinin inşa edilmesinde en önemli yapılardandır. Modernleşme pratiklerinin ihtiyaç duyduğu nitelikli bireylerin yetiştirilmesi görevi de 1848’de açılan Dârülmuallimîn-i Rüşdî’ye’den itibaren öğretmen yetiştiren kurumlardan olmuştur. Eğitim-öğretim üzerine yürütülen değerlendirmelerde tarihsel mirasın etkisi yadsınamaz.
Dârülmuallimîn-i Rüşdî’ye’den Dârülmuallimîn-i Kebîr’e, Dârülmuallimîn-i Âliye’den Yüksek Öğretmen Okulu’na, İstanbul Yüksek Öğretmen Okulu’ndan 1982 yılında kurulan Atatürk Eğitim Fakültesi’ne kadar devam eden öğretmen yetiştirme sürecin bir parçası olmaktan onur duyuyoruz.
Fotoğraf: Şener Kaya arşivi, 1982
Kurumları gerçek kılan ve oluşturan, kurumlarda çalışan kıymetli hocalarımızdan kurumlarda eğitim alan öğrencilerimize kadar geniş bir kesimi kapsıyor. Zaman geçtikçe yaşanılanlar, deneyim pratikleri, uygulamalar ve kurum kültürü görünmez oluyor, unutuluyor. Bu gerçekten hareketle, ülkemizin eğitim geçmişini, ülkemizin öğretmen yetiştirme hikayesini, kültürel mirasımızı tarihsel değişim ve süreklilik çerçevesinde hatırda tutmak gerekiyor.
Bir müşterek olarak gördüğümüz hocasıyla öğrencisiyle yaşadığımız bu kolektif geçmişi, hatırlama kültürünün bir parçası haline getirmek için tüm paydaşlarımızın katkılarıyla önce sanal ortamda sonrasında ise fiziki olarak sergileyeceğimiz bir müze oluşturulması sürecine başladığımızı duyurmaktan mutluluk duyuyoruz.
Kolektif geçmişimizin aktörleri olarak sizlerin de bu süreçte birer paydaş olmasını ümit ediyor ve sizleri bu sürece katkı sunmaya davet ediyoruz.
Fotoğraf: Şener Kaya arşivi, 1982
muze.aef@marmara.edu.tr adresine fakültemiz tarihi ile ilgili elinizde bulunan sergilemeye değer materyalleri (Sizlerin ve arkadaşlarınızın, ders veren hocalarınızın fotoğrafları, hocalarınıza dair unutamadığınız deneyimler ve onların biyografileri, diplomalarınız, ders programları, ders materyalleriniz ve eğitim araç-gereci vb.) gönderebilir, görüş ve önerilerinizi bize iletebilirsiniz.
Kültürel mirasımızı birlikte hatırlama dileklerimizle.
Atatürk Eğitim Fakültesi Giriş Kapısı
Fotoğraf: Prof. Dr. Latif Beyreli Arşivi
Mehmet Kaplan'ın verdiği konferansı dinleyen
öğretim elemanları ve öğrenciler
Fotoğraf: Prof. Dr. Latif Beyreli Arşivi
Fakültemizin bahçesini ağaçlandırma çalışmalarında
Kurucu Rektör Prof. Dr. Orhan Oğuz ile beraber öğrencilerimiz
Fotoğraf: Prof. Dr. Latif Beyreli Arşivi
Fakültemiz bahçesini ağaçlandırma çalışmalarındaki öğrencilerimiz
Fotoğraf: Prof. Dr. Latif Beyreli Arşivi
Atatürk Eğitim Fakültesi Genel Görünümü
Bu sayfa Müze AEF tarafından en son 20.11.2022 13:45:12 tarihinde güncellenmiştir.